Iedereen heeft zijn eigen redenen om de omschakeling te maken naar veganisme. Hier getuigen mensen over die stap.

Ook onze Vegadviseurs vertellen je waarom ze plantaardig zijn gaan eten. Indien je vragen voor hen hebt, of begeleiding wenst om plantaardig te gaan eten,  stuur dan een mailtje naar info@stopdierenmishandeling.be.

Wij veroordelen niemand, en behandelen iedereen met respect. Of je nu veggie, of nog een vleeseter bent! Wees welkom.

copyright Stop Dierenmishandeling vzw

Hoe lang ben je al vegan?

6 maanden

Wat inspireerde je om deze beslissing te nemen? Was er een specifiek moment?

Ik werd vegan nadat ik de film Cowspiracy zag en een veganweek beleefde met de dames van 50 Days of Green Happiness uit Nederland.

Wat verwachtte je dat er moeilijk zou zijn, en was dat zo?

Ik verwachtte dat stoppen met kaas moeilijkste zou zijn. Ik was al vegetariër. Nu mis ik soms nog de smaak: vooral feta en manchego.

Wat was uiteindelijk het moeilijkste, en makkelijkste gedeelte?

Het moeilijkste vind ik hier uit eten gaan. In België is het echt wel erg. Op Ibiza heeft elk dorpscafé bijvoorbeeld plantaardige drank (melk), en hier kijken ze je in de hippe tenten nog raar aan als je sojamelk vraagt! Het makkelijkste is voor mij het koken.

Welke tip zou je toekomstige en nieuwe vegans geven?

Koop jezelf 'n lekker kookboek en experimenteer! Kook ook lekker vegan voor je vrienden; wie weet worden ze ook verliefd op de plantaardige keuken?

Ik kook zelf elke dag. Mijn zoon en man eten buitenshuis nog af en toe nog eens vlees. Sowieso probeer ik niks op te dringen aan anderen. Kook gewoon lekker en laat mensen zeker telkens proeven. Als je ergens gaat eten kan je iets lekkers meenemen: zo heb je sowieso iets vegan en kan je de gastvrouw/heer waar je eet geruststellen.

Let ook op met naamaakvlees dat smaakt als kip, rund, tonijn enz... Die bevatten vaak heel veel chemische smaakversterkers en zo. Ik krijg er letterlijk jeuk van!

www.martineprenen.be

DSC_7994 (1)
Martine Prenen 05/11/16 Meter Stop Dierenmishandeling vzw coach - presentatrice - Auteur

Hoe lang ben je al vegan?

Bijna 2 jaar

Wat inspireerde je om deze beslissing te nemen? Was er een specifiek moment?

Het zien van beelden over de levensomstandigheden en het misbruik van dieren door de mens.

Wat verwachtte je dat er moeilijk zou zijn, en was dat zo?

Er was niks moeilijks aan, integendeel. Het was voor mij niet meer mogelijk om het leed te ontkennen en dus bewust te veroorzaken

Wat was uiteindelijk het moeilijkste, en makkelijkste gedeelte?

Het makkelijkste was zelf vegan worden, ik kon niet anders. Het moeilijkste is om, met dit nieuw bewustzijn, andere mensen de stukken van versneden dieren te zien eten.

Welke tip zou je toekomstige en nieuwe vegans geven?

Geef het door! Een mooie wereld voor iedereen begint bij het erkennen van het leed van anderen enerzijds, en de eigen verantwoordelijkheid daarvoor anderzijds.

14650106_10153847591080766_5805696254562557148_n
Stefaan Coppens 15/11/16

Hoe lang ben je al vegan?

7 jaar

Wat inspireerde je om deze beslissing te nemen? Was er een specifiek moment?

Het was eigenlijk een reeks gebeurtenissen in de loop der jaren, maar de overheersende reden was toch het medeleven met de dieren.

Wat verwachtte je dat er moeilijk zou zijn, en was dat zo?

Ik verwachtte dat het een echte opoffering zou zijn, maar zo voelde het verrassend genoeg nooit aan.

Wat was uiteindelijk het moeilijkste, en makkelijkste gedeelte?

Het makkelijkste deel van veganisme was het besef dat je eigenlijk overal mogelijkheden hebt om iets te eten, zelfs op plekken zoals McDonald's of Burger King. Het moeilijkste gedeelte is die uitzonderlijke keer dat je bij familie of vrienden bent voor een etentje en niet kan eten wat de anderen eten. Maar dat wordt steeds minder een probleem de laatste tijd.

Welke tip zou je toekomstige en nieuwe vegans geven?

Ga er gewoon voor. Ik denk dat het moeilijkste gedeelte bij een verandering niet de verandering zelf is, maar de moed kunnen opbrengen om voor die verandering te gaan. Eens je die stap zet, is de rest een fluitje van een cent.

www.thehumaneleague.com

14947734_1653234598307413_3664764887226049639_n
John Oberg 05/11/16 Director of New Media The Humane League

Hoe lang ben je al vegan?

Ergens in oktober 2013 nam ik het besluit om na 22 jaar vegetariër te zijn geweest, alle dierlijke producten uit mijn eten te weren. Dus 3 jaar nu.

Wat inspireerde je om deze beslissing te nemen? Was er een specifiek moment?

Ik was net bevallen en had vele uurtjes dat ik kolfde en dus tijd had om het internet af te schuimen. Zo kwam ik op een filmpje van melkkoeien waar de kalfjes net na de geboorte werden weggenomen. Het oorverdovende en hartbrekende geloei van de moeders. Ik heb er nachten niet van kunnen slapen. Onbewust legde ik de link tussen deze moeders en mezelf. Ik begon meer op te zoeken over de zuivelindustrie en stond versteld van het leed achter mijn favoriet stukje kaas. Dat was het niet waard. De beslissing was genomen toen ik in de supermarkt geen kaas kon nemen zonder het beeld van de rouwende koe te zien.

Wat verwachtte je dat er moeilijk zou zijn, en was dat zo?

Gezien ik al lang geen vlees , vis of gevogelte at dacht ik , dit gaat goed verlopen. Maar de kaas was onverwacht toch een stevige domper gezien ik het eigenlijk op zowat alles at. Plots moest ik iets anders weten te vinden om op mijn boterham te leggen. Het meest miste ik mijn blokje parmezaan of pecorino.

Wat was uiteindelijk het moeilijkste, en makkelijkste gedeelte?

Het makkelijkste was uiteindelijk het koken zelf. De toegankelijke recepten van veganchallenge en eva vormden een mooie basis om op verder te bouwen. Wat ik wel moeilijk vond was de veranderde manier van winkelen. Het lezen van etiketten, deed ik vroeger ook maar zonder echt veel aandacht te besteden aan de E nrs. Ook het vinden van bepaalde vervangproducten was even aanpassen. En het besef dat kleding en cosmetica, onderhoudsproducten en bepaalde uitstapjes echt niet meer ok waren.

Welke tip zou je toekomstige en nieuwe vegans geven?

Sta achter je beslissing , weet waarom je het doet. Weet dat je fouten kan maken , de supervegan bestaat niet! Wees niet bang een vraag te stellen, sluit je aan bij de FB groepen , koop een goed kookboek en probeer makkelijke recepten , mislukt het? Volgende keer beter, en ga winkelen met een kaartje in je portemonnee met de E nrs op !

copyright Stop Dierenmishandeling vzw
Debby La Puma 05/11/16 WebCare & Vegadviseur Word Plantaardig & Stop Dierenmishandeling vzw

Hoe lang ben je al vegan?

Dat moet nu bijna 2,5 jaar zijn.

Wat inspireerde je om deze beslissing te nemen. Was er een specifiek moment?

Zoals heel veel mensen stond ik er eerst niet bij stil dat ook de dieren in de zuivelindustrie jong sterven, en een heel triest leven leiden. Ik heb mij daarin verdiept, ook enkele boerderijen bezocht, en de keuze was snel gemaakt: van vegetariër naar veganist!

Wat verwachtte je dat er moeilijk zou zijn, en was dat zo?

Ik verwachtte dat kaas een probleem zou worden, en de eerste dagen voelde ik nog die drang om er te eten... Daarna werd het stukken makkelijker, en nadat ik vegan kaas ontdekte nog meer!

Wat was uiteindelijk het moeilijkste, en makkelijkste gedeelte?

Het moeilijkste gedeelte was niet de voeding, maar omgaan met de vooroordelen, en nu en dan op verplaatsing heel weinig keuze hebben. Het makkelijkste was wennen aan het voedsel zelf, dat was verrassend simpel en dat had ik niet verwacht.

Welke tip zou je toekomstige en nieuwe vegans geven? 

Vind leuke websites, online groepen en pagina's, ga op ontdekkingstocht in de supermarkt, ga eens naar een vegan winkel of bestel online, en wissel ervaringen uit met andere vegans. In het begin is het makkelijk om alles wat je vroeger at, gewoon te vervangen door de plantaardige versie! Google bijvoorbeeld 'lasagne' en plaats er 'vegan' voor, en voilà: een wereld aan inspiratie.

copyright Stop Dierenmishandeling vzw
Eva Supply 05/11/16 Social Media Coordinator & Webcare Stop Dierenmishandeling vzw & Word Plantaardig

Hoe lang ben je al vegan?

In februari 2015 heb ik, nadat ik een paar jaar vegetariër was, de stap gezet naar veganisme. Dat is nu dus bijna 2 jaar geleden.

Wat inspireerde je om deze beslissing te nemen? Was er een specifiek moment?

Ik had eigenlijk nog niet bij veganisme stilgestaan, toen ik lid werd van een Fb-groep, in feite om inspiratie op te doen voor degelijke vegetarische recepten. In die groep waren ook heel wat veganistische leden. Dankzij hen werd ik mij ervan bewust dat niet enkel aan de consumptie van dieren ontzettend veel dierenleed kleeft, maar dat de zuivel-en eierindustrie minstens even erg zijn en tenslotte dat het 'gebruik' van dieren, op welke manier dan ook, nooit ok is, omdat dieren daar altijd slachtoffer van zijn.

Eens dat de 'klik' er was, kon ik niet anders dan veganistisch gaan leven en vond ik het alleen maar jammer dat mijn ogen niet veel vroeger geopend waren.

Wat verwachtte je dat er moeilijk zou zijn, en was dat zo?

Ik dacht eigenlijk niet na over eventuele moeilijkheden, maar die waren/zijn er uiteraard wel. Alhoewel...'moeilijkheden' is misschien een te groot woord en kan je beter spreken van 'ongemakken'.

Wat was uiteindelijk het moeilijkste, en makkelijkste gedeelte?

Thuis was/is het eigenlijk nooit lastig. Koken vond ik heel erg leuk en ik en test graag nieuwe dingen uit. Mijn echtgenoot eet graag en heeft zonder problemen, samen met mij, de overgang naar veganisme gemaakt. Bij het winkelen maken we er samen een beetje een 'sport' van om de ingrediëntenlijsten na te kijken. Ook Vegan non-food producten vinden, valt best mee.

Het lastigste is eigenlijk het sociale aspect in sommige situaties... Er zijn intussen al een aantal vegetarische/ vegan restaurants en restaurants die vegetarische / vegan opties aanbieden, maar uit eten gaan is niet altijd even gemakkelijk, toch niet als je in een 'gemengd' gezelschap bent...

Welke tip zou je toekomstige en nieuwe vegans geven?

Laat je niet afschrikken door wat of wie dan ook ! Wees ook niet bang om fouten te maken, want niemand is perfect en je kan niet meer dan gewoon je best doen. Maak vegan vrienden, in 'real life' of op Fb, zodat je je gesteund voelt. Als je ergens mee zit, vraag dan raad. Er zijn geen domme vragen ! Eens je de stap gezet hebt, zal je ervaren dat het heerlijk is, om elke avond te kunnen gaan slapen in het besef dat je andere wezens zo weinig mogelijk leed berokkend hebt !

12106968_10206340814176914_4885797799564421675_n
Monique Janssen 05/11/16 Recepten maken Word Plantaardig

Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten